O sztuce dobrego gotowania, jedzenia, czytania, oglądania i życia.

Wpisy z tagiem: poncz

piątek, 25 listopada 2011
Friedrich Schiller alkoholowy

W piśmie dla kobiet przeznaczonym z roku 1821, wydawanym przez Franciszka Salezego Dmochowskiego i Brunona Kicińskiego pod uroczym tytułem: „Wanda. Tygodnik polski, Płci pięknej i Literaturze poświęcony”, znajdziemy rozkoszny utwór opisujący napój idealny na jesienne chłody. To:

 

 

Cztery żywioły,
Złączone społy,
Zmartwienia płoszą,
Poją roskoszą;
 
Wytłocz cytryny,
Kwas ich jedyny.
Często człowieka,
W życiu kwas czeka.

Niech się osłodzi,
Cukrem ten kwas;
Słodycz łagodzi,
Nawet i nas.
 
J mocnym rumem,
Zapraw obficie;
Tak się rozumem,
Uzbraja życie.
 
Wody gorącej,
Do tego wlij;
J gdy płyn wrzący,
Czerpaj, i pij.

 

Tak, tak, ten utwór jest właściwie przepisem kulinarnym. Poncz czy grog (historia tego trunku związana z morzem i pewnym admirałem warta jest oddzielnego wpisu) – to nieco zapomniane, ale znakomite napoje rozgrzewające, gdy przyrządzane z dodatkiem wrzątku. Gdy nastaną chłody, po wieczornym spacerze, kto toleruje alkohol, może po nie sięgać. Są proste do przyrządzenia i naprawdę potrafią postawić na nogi. No i zwalić z nóg, o ile postawimy bardziej niż na jakość i smak, na ich moc i ilość!  Ciekawe, czy tłumacz utworu, hr. B.K., z szylerowskiego przepisu na poncz skorzystał.

Jak robiłam poncz Szyllera: na szklaneczkę sok z połówki małej cytryny, łyżeczka ciemnego cukru, dwie nakrętki od ciemnego rumu (bardzo mocny, ale podławej jakości...) plus nakrętka dobrego rumu, czyli białego Bacardi. Kto chce przygotować ponczu więcej (bo podaje w małych naczynkach, idealne by były gliniane) może przyrządzić go w jakimś naczyniu, a potem przelać do termosu i stopniowo z niego czerpać. Aby nie za dużo na jeden wieczór!

A co przed albo po ponczu? Może coś potęgującego rozgrzewanie: grzanka z chleba pszennego z serem (u mnie oryginalny zielony cheddar o smaku wasabi) oraz z żurawinami lub borówkami ze słoiczka. Można kanapkę wzbogacić kawałeczkiem pieczonego lub wędzonego kurczaka lub plasterkiem szynki, ale nie jest to konieczne. Ser może być inny, ale chrzanowy smak wasabi byłby nie tylko ciekawy, ale wręcz pożądany.

| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Ulubione
Tagi
myTaste.pl