O sztuce dobrego gotowania, jedzenia, czytania, oglądania i życia.

Wpisy z tagiem: Gruszecka Maria

środa, 07 września 2011
48. wpis

Alina Kwapisz-Kulińska - 25/04/2011 12:22

Wielkanoc, święto zmartwychwstania natury i człowieka – tak pisze autorka „Ilustrowanego kucharza krakowskiego dla oszczędnych gospodyń” Maria Gruszecka. I dalej: Nie wszędzie jednakowo u nas obchodzą Wielkanoc; gdzieniegdzie zaginął prawie zwyczaj zastawiania święconego, w Krakowie rozsyłają zaproszenia jakby na obiad lub eleganckie śniadanie. We wschodniej Galicyi dawnym obyczajem przodków, stół nakrywa się wspaniale, ustawiają pieczywa i od samego rana przyjmuje się gości całemi gromadami. Jakkolwiek nie uważam za obowiązek przeładowywać sobie żołądek i odwiedzać znajomych po kolei, co już przestaje być przyjemnością, jednak co kraj to obyczaj, a chcąc wszystkim dogodzić, zamieszczam sposób ubrania stołu (...).

Oto on:

Duży stół nakryć cienkim adamaszkowym obrusem, końce upiąć w kształcie wachlarza, tak jednak, aby szpilek znać nie było. Na środku stołu postawić duży bukiet, po bokach mniejsze (makartowskie nadają się do tego bardzo dobrze); kto ma kwitnące kwiaty, to może postawić w fajerkach kwitnące hyacynty, kamelie itp. Można także kwiaty ustawić po bokach, na środku zaś umieścić pięknie przystrojoną głowę dzika, lub świńską, albo małego prosiaka ładnie upieczonego, obranego chrzanem, rzerzuchą [sic] lub bukszpanem, albo wreszcie piękną szynkę otoczoną niby wieńcem smacznemi polskiemi kiełbasami. Po bokach, pomiędzy kwiatami, ustawić ozory świeże i wędzone, indyki w auszpiku lub pieczone, cielęcinę przyrządzoną na sposób szynki. W ogóle mięsiwa powinny być rzędem ustawione, na końcach stołu baby, a ramy tego obrazu stanowić mają placki i mazurki. Torty ubrane kandyzowanemi owocami, pomadkami lub konfiturami, na wysokich tortownicach, ustawione pomiędzy mięsiwem, ładny i nęcący przedstawiają widok.

Obok powinien być drugi stół nakrytym zapełniony kieliszkami, butelkami wina, koniaku, likierów, jakoteż talerzami, widelcami, nożami.
Jaja, ów symbol wielkanocny, pięknie ubarwione, powinny stać na głównem miejscu.

Bukiety makartowskie były robione z kwiatów suszonych. Nazwa pochodzi od malarza wiedeńskiego Hansa Makarta, ukochanego przez zamożne mieszczaństwo twórcy XIX-wiecznej sztuki dekoracyjnej.

Dekoracji naszego stołu nie pokazuję. Nie jest tak malownicza jak opisana wyżej. Brakuje zwłaszcza głowy dzika. Ale bukiet za oknem pięknie zdobi Lany Poniedziałek.

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Ulubione
Tagi
myTaste.pl