O sztuce dobrego gotowania, jedzenia, czytania, oglądania i życia.

Wpisy z tagiem: macebraj

wtorek, 06 września 2011
5. wpis

Alina Kwapisz-Kulińska - 13/01/2011 5:19

Specjalna lektura na szarą beznadzieję jesiennej obecnie zimy. Tytuł: „Austerlitz”. Autor: W.G. Sebald. Niemiec, rocznik 1944. Podawał zawsze inicjały, imiona Winifred Georg uważał za „źle niemieckie”. Od roku 1966 mieszkał w Wielkiej Brytanii, wykładał na uniwersytecie i pisał. Zginął w 2001 w wypadku samochodowym.

Powieść rozpoczyna się obrazem Antwerpii, którą poznałam (bardzo lubię belgijskie miasta!), a konkretnie dworca w tym mieście, którego nie widziałam, niestety. (Obiecuję sobie, że ten dworzec obejrzę, na razie zachwycam się czarnobiałymi zdjęciami, integralną częścią książki). Na dworcu autor, a zarazem narrator powieści spotyka swego i jej bohatera: „niemal młodzieńczo [wyglądającego] mężczyznę o jasnych, dziwnie sfalowanych włosach”. Przypomina „niemieckiego bohatera Zygfryda, w filmie Langa”. Jest to rok 1967. Z narratorem i jego postacią będziemy szli w przód i tył czasu. Przemierzali też Europę. Nie zdradzę nic więcej ponad to, że bohater w tej wędrówce w czas i przestrzeń odkryje swoją tożsamość, sięgnie do zapomnianego dzieciństwa, a my, towarzysząc zarówno narratorowi, jak i Austerlitzowi – tytuł jest zarazem nazwiskiem – będziemy się dowiadywali wielu rzeczy o budowie historycznych twierdz, o historii miast, o gwiazdozbiorach i mgławicach, o obyczajowości i szkolnictwie w Anglii (!), o życiu duchowym pewnego pastora, o wielu innych krajach, przyrodzie, kulturze i wydarzeniach... Szczegół ilustrujący przemieszczanie się w czasie i przestrzeni – bilet, kapitel dworcowej kolumny, jakieś okno czy brama – uzyskują wyjątkowe, magiczne znaczenia. Jest w tej prozie coś ze świata Brunona Schulza. To nie wszystko. Jest w tej książce szczególnie zdefiniowany wiek XX. Już miniony. Pełen okrutnych treści, a zarazem przytulny, jak wspomnienie dzieciństwa. (W śmierci samego Sebalda w progu XXI wieku jest coś z symbolu).

Jednego żałuję, a właściwie dwóch rzeczy. Pierwsza, najważniejsza: że Austerlitz pochodzi z Pragi, z czeskiej Pragi, a nie na przykład z Krakowa (jak Sebald mógł pięknie opisać krakowski Kazimierz!). Druga rzecz to kuchnia. Nie ma w tej książce smaków. A szkoda. Na przykład bohater trafiając do Pragi, mógł, teoretycznie, wspomnieć jako smak dzieciństwa choćby potrawę ulubioną zwłaszcza przez dzieci: macebraj.

Aby brak uzupełnić, przepisuję przepis podany przez Rebekkę Wolf z domu Heinemann w „Kuchni koszernej. Podręczniku dla każdego żydowskiego domu...”, wydrukowanej w drukarni Jakóba [sic] Klepfisza w Warszawie przy Elektoralnej 17 w roku 1904. (Przy tej Elektoralnej, której czterdzieści lat później już nie było, a która wchodziła, parę lat przed zmieceniem z powierzchni świata, w skład warszawskiego getta).

Oto macebraj (Mace Braj, Brai, pisownia bardzo różna), które w książce ma nazwę po prostu: maca jajeczna.

„Macę oblewamy zimną wodą, kładziemy w gorący tłuszcz lub gorące masło, następnie oblewamy rozpuszczonemi jajkami, do których można dodać trochę soli i cukru. Tak przygotowaną macę przez chwilę smażymy przewracając na obie strony, następnie znów oblewamy jajkami, smażymy i obracamy, aż wszystkie jajka są na macy, która z obu stron nabiera pięknego jasno-brązowego koloru; w końcu posypujemy ją cukrem i cynamonem. Można w ten sposób na jedną macę użyć do 15 jajek, – czem więcej ich bierzemy, tem maca jest lepszą i grubszą”. Podobno jajka nie są tak niezdrowe, jak uważano do niedawna, ale pewne jest, że w tej ilości jeść ich codziennie nie damy rady!

Dlatego podaję przepis bardziej realny. Bierzemy dwa-trzy płatki macy, zalewamy wrzątkiem, aby rozmiękła, wykładamy na cedzak, aby woda zleciała, wrzucamy do miski, wbijamy dwa-trzy jajka, solimy, mieszamy i taki plaster wkładamy w rozgrzany na patelni olej. Na to można nalać pozostawione, rozmącone jajka. Obsmaża się z obu stron. Można podawać posypane cukrem i cynamonem.

| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Ulubione
Tagi
myTaste.pl