O sztuce dobrego gotowania, jedzenia, czytania, oglądania i życia.

Wpisy z tagiem: czubrica

czwartek, 15 marca 2012
Zielone, ale nie szpinak

Ponieważ dzisiaj będę zajęta cały dzień: będziemy spacerować, piec babeczki, grać na pianinie, bawić się, szykować i jeść obiadek - uwaga, zdrobnienie  celowe, dlatego opiszę naszę wczorajszą sałatę. Na dziś już się gotuje rosół i pieką udka ze znakomitą bułgarską przyprawą czubricą plus oliwa, można dodać paprykę, a na końcu jogurt bałkański. Do tego sałata plus marchewka z groszkiem z mrożonki.

Co do sałaty, to wczoraj podałam ją obok buraczków. Zwykle bowiem przy obiedzie się staram, aby była jarzyna gotowana i coś surowego.

Sałata bardzo prosta: rukola. Lubię jej orzechowy smak toteż przyrządziłam ja bardzo prosto: dodałam tylko marynowaną cytrynę (przepis tu znajdziemy) i garstkę rodzynek oraz papryczkę chili z marynaty. Pieprz dopełnił smaku; cytryna jest słona, jej wyciśnięty sok doprawił sałatę. Na końcu dałam kilka kropli oleju orzechowego. Właśnie taki kupiłam. Jest pyszny i znakomicie pasuje do rukoli.

Jeżeli taka sałata miałaby stanowić samodzielne danie, bo np. się odchudzamy, dodajemy do niej ze dwa plasterki szynki – dojrzewającej lub gotowanej, ewentualnie pokrojone w paseczki. Kto się nie odchudza, może dać ser: fetę, mozzarellę, ser pleśniowy itd. Można dać sardynki. Taka sałata to wdzięczne pole dla rozwinięcia kulinarnej wyobraźni. Przy diecie stanowi danie samodzielne, przy jedzeniu bez obostrzeń - jest dodatkiem.

| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Ulubione
Tagi
myTaste.pl