O sztuce dobrego gotowania, jedzenia, czytania, oglądania i życia.

Wpisy z tagiem: kolendra

poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Przystawka z awokado

Coś zimnego, coś małego: w upalne dni późnego lata na pewno to będzie smakowało. Tę dziwną potrawę – niby-sos, niby-lody – już tu opisałam i podałam przepis (można go znaleźć pod tagiem: lody). Odkryłam ją w książce Alicji B. Toklas, podającej przepisy w większości na oryginalne, artystyczne wręcz jedzenie. Ten jest na pewno oryginalny.

 

Wykorzystałam go podając w stylu nawiązującym do kuchni meksykańskiej

Awokado z lodami pomidorowo-czosnkowym

(na 2 osoby)

awokado

chili

szalotka lub czosnek

garść świeżej kolendry

sok z limonki lub cytryny

2 porcje "lodów" wg przepisu podanego przez Alicję B. Toklas

Owoc kroimy na pół, wyjmując pestkę. Skórkę zdjąć. Odciąć spód, aby owoc można było postawić. Odcięty spód pokroić w kostkę. Podobnie skroić oczyszczoną papryczkę chili i szalotkę lub czosnek. Posiekać kolendrę. Wymieszać wszystko, skropić sokiem z limonki lub cytryny. Sałatkę włożyć do połówek owocu, przybrać majonezem. Obok ułożyć porcję "lodów".

 

A w ogóle awokado jest kulinarnie bardzo ciekawe: czy umieścić je z owocami, czy raczej z warzywami? Jada się je przecież głównie jako przystawkę, dodatek do sałatek, nawet do mięs. Ale bywa i surowcem do przyrządzania deserów.

Botanicznie się nazywa: smaczliwka wdzięczna. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Po świecie rozprowadzili je Hiszpanie. Dzisiaj jest uprawiane na Florydzie, w Afryce, w Izraelu, ale i w Europie: w Hiszpanii i w południowej Francji. Owoce w kształcie gruszki rosną na wiecznie zielonych drzewach o skórzastych liściach. Zawierają znaczne ilości tłuszczów, witaminy A oraz potasu. Są pożywne. I bardzo kaloryczne: 100 g dostarcza 240 kalorii (dla porównania: jabłko 30–50). Ciemnozielone, o mocnej, skórzastej skórze. W środku seledynowożółtego, mączystego miąższu znajduje się duża brązowa pestka. Owoc ma dyskretny aromat orzechowy.

Jeżeli chcemy kupić owoce dojrzałe, do natychmiastowego zjedzenia, sprawdźmy, czy ich miąższ pod naciskiem palca się ugina. Jeżeli owoce mają czekać, mogą być twarde; dojrzeją zawinięte np. w gazetę. Przechowują się dobrze na najmniej chłodnej półce lodówki.

Jak je jeść? Na pewno jako elegancką przystawkę. Klasyczną przyrządzimy z owocu przekrojonego i wypełnionego farszem, np. z krabów czy krewetek. Dodaje się je do sałatek w stylu meksykańskim. Przetarte łączy się z musami i kremami. Jak w słynnym pikantnym sosie guacamole. A może do herbaty podać grzanki posmarowane przetartym miąższem awokado i przybrane połówką włoskiego orzecha? Spróbujmy.

wtorek, 01 listopada 2011
Proste, szybkie, rozgrzewające

Koniec, na pewien czas, z kuchnią polską. "Golonko" adieu! Rozgrzejmy się w ten smętny dzień egzotyką własnego pomysłu. Oto czas na Meksyk!

Zajrzałam do lodówki i zobaczyłam opakowanie pieczarek. Obrałam je z wierzchnich skórek, oczyściłam i pokroiłam. Podsmażyłam i poddusiłam z cebulą drobno pokrojoną, lekko posoliłam. Oddzielnie przygotowałam szalotkę z pokrojonymi w kostkę dwoma awokado i kawałkiem czerwonej papryczki chili, także je poddusiłam. Doprawiłam kilkoma kroplami „Tabasco habanero” (jest mniej octowe, a bardziej ostre od zwykłego, warto go poszukać) i kolendrą (cilantro; bez niej kuchnia meksykańska nie ma wdzięku). Zmieszałam z pieczarkami.

Na tortille – opakowanie gotowych warto trzymać w lodówce – położyłam liść sałaty, plaster pomidora oraz  farsz pieczarkowo-awokadowy. Tortille złożyłam na pół i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Zalałam sosem serowym (produkt gotowy), posypałam resztą farszu i dodatkowo kolendrą. Po zapieczeniu w piekarniku dam na wierzch jeszcze więcej jej świeżych listków.

Gdybym nie miała sosu serowego, dałabym albo jakiś inny, o charakterze salsy pomidorowej lub guacamole, lub/i posypałabym całość startym serem.

Jest z tymi tortillami nieco zabawy, ale w sumie danie jest proste. Można je przygotować
wcześniej. Na pewno przywróci siły oraz rozgrzeje nas po wieczornym spacerze na cmentarz.

czwartek, 08 września 2011
108. wpis

Alina Kwapisz-Kulińska - 29/08/2011 2:07

Świeże zioła są bardzo dekoracyjne, pięknie zdobią kuchenne okna i półki. A w każdej kuchni na pewno się przydadzą, nawet jeżeli mało gotujemy. Warto je kupić, przesadzić do doniczki, podlewać dość szczodrze (wyjątek: szałwia i rozmaryn, choć latem zawsze podlewa się obficiej)  i – używać ich do woli. Pasują do wszystkiego: od kanapek i zup, po drugie dania z makaronem czy ziemniakami (klasyka: duży kartofel zapieczony w folii, rozkrojony i potraktowany masłem z ziołami lub śmietaną z ziołami, ew. z czosnkiem), po mięsa i wreszcie desery. Tak, tak. Włoskie sorbety z bazylią są bardzo proste do zrobienia, idealne, aby ochłodzić gości po obiedzie czy kolacji na koniec lata. Listki melisy można dodać do kulki lodów, aby uzyskać cos oryginalniejszego niż lody same.

Co jakiś czas zioła można kupować nowe i zamieniać te starsze młodszymi. Niektóre kwitną, gdy stoją za długo, np. bazylia, ale nie przejmujmy się, kwiaty też przepięknie i oryginalnie ozdobią sałatki, desery, zupy. Są jadalne.

W moim „ogródku” na parapecie w jednej doniczce trzymam kolendrę i szałwię, w drugiej melisę (rozrasta się obficie i szeroko, podobnie mięta) i bazylię.

Do czego ich używać? Podaję tylko przykłady, nie warto być ortodoksem w stosowaniu ziół, śmiało można tworzyć własne ich zestawy i smaki z ich udziałem!

Melisa, jak napisałam, jest znakomita do deserów, nawet jako przybranie do letnich tortów czy ciast z owocami. Ale oczywiście nie tylko. Poza tym że można ją parzyć i pić (gdy się nam trafi bezsenna noc, wypróbujcie zalać kilka gałązek w filiżance wrzątkiem, coś poczytać i – sen na pewno nadejdzie, bo głupie myśli melisa odpędzi), jej cytrynowy, łagodny posmak nada urody delikatnym sosom śmietanowym czy mlecznym (tzw. białym), wzbogaci o delikatność lekkie risotta z warzywami (szparagi, pieczarki, melon), zmieni charakter banalnego rosołu z drobiu czy jasnych zup-kremów. Pięknie udekoruje także koktajle.

Bazylii przedstawiać raczej już nie trzeba. Kuchnia włoska jest coraz bardziej znana u nas i bardzo lubiana. Dodatek listów bazylii zmieni i wzbogaci każdy sos pomidorowy. Sałatka caprese (włoskie barwy: czerwone pomidory, biały ser mozarella, oliwa i zielone listki rośliny) bez bazylii nie istnieje. Każda sałata nabierze dzięki jej liściom smaku; rwijmy je jednak raczej niż traktujmy ostrym nożem. Można nią przybrać pizzę (nawet tę zamówioną i dostarczoną do domu). Można posypać każdy sos.

Z kolei kolendra ma zapach i smak tak specyficzny, że nie zawsze lubiany. Przyznam, że dopiero się w niej rozsmakowałam po pewnym czasie. Przy okazji gotowania którejś z potraw meksykańskich. Teraz stosuję ją często. Do sałatek, zup, dań z fasoli, także sosu pomidorowego, zapiekanych ryb. Znakomity jest pochodzący z Kanarów sos tzw. zielony (zmiksowane czosnek, kolendra, nieco dobrego octu, z dolewaną po trochu oliwą). Kolendra dodaje też smaku potrawom kuchni dalekowschodnich, zwanych u nas chińszczyzną (choć to raczej kuchnia wietnamska lub tajska). Bez niej nie zaistnieją także aromatyczne potrawy z kuchni Kaukazu, np. mięsa duszone we wspaniałych sosach gruzińskich.

Szałwia to znowu roślina przyprawowa włoska. Bez niej z kolei nie byłoby kotlecików cielęcych zwanych saltimbocca (rozbity sznycelek cielęcy, usmażony z szynką włoską i liściem szałwii). Drób pieczony z szałwią stanie się niebanalny. Spróbujmy także jej dodać do pieczonego schabu.

Już nie na kuchennym parapecie, w doniczce, ale w skrzynce za oknem rośnie u mnie rozmaryn.  Znów roślina śródziemnomorska. Bardzo lubię jej lekko leśny, jakby żywiczny smak. Dodaję jego listki do wielu potraw: przede wszystkim mięs (jesienny udziec barani naszpikowany jego listkami podobnymi do igiełek nabiera wybornego charakteru). Ale także sałat, zup, sosów. Zdrewniałych łodyżek rozrośniętego rozmarynu (to roślina wieloletnia) można używać do szaszłyków.

Gdy zioła wrzucamy do gotowania potrawy, zazwyczaj tracą wygląd, dlatego warto zostawić garstkę świeżych i dorzucić na półmiski czy talerze tuż przed podaniem. Potrawa nie tylko będzie ładniej wyglądała, zyska też na smaku.

 

| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Ulubione
Tagi
myTaste.pl