O sztuce dobrego gotowania, jedzenia, czytania, oglądania i życia.

Wpisy z tagiem: pieprz cytrynowy

środa, 07 września 2011
36. wpis

Alina Kwapisz-Kulińska - 18/03/2011 3:23

Od tematu śledzie nie uciekniemy. I nie mamy zamiaru, bo ryby te lubimy. Przyrządza się je naprawdę prosto! Nie kupujemy bowiem, zgodnych ze sztuką, całych śledzi, bo nam się nie chce (albo brak nam czasu) moczyć, obierać ze skóry i ości itd. Kupujemy matjesy, choć niektórzy mistrzowie kuchni nas za to zganią. Ale i z nich można przyrządzić smaczny obiad lub kolację.

Wybieramy je z uwagą, nie pozwalając na wciśnięcie nam chudych, wysuszonych filetów, z poszarpanymi brzegami. Powinny być równe, dorodne, w miarę równej wielkości, o srebrzystej skórce i jędrnym, przyjemnym dla oka mięsie. Matjesy ja także moczę, próbując smak (my nie jemy słono, zmieniam więc wodę kilka razy). Trzymam z początku w wodzie, na koniec w mleku.

Te z obrazka przyrządziłam na dwa sposoby, oba są proste i dają pole do rozwinięcie fantazji. Pierwsze to śledzie w oleju. Zastosowałam olej sojowy, niełatwo u nas go dostać, ale się udało (w tzw. dobrych delikatesach). Aby nie były zbyt banalne, pokrojone w paski filety przesypałam majerankiem, przełożyłam cebulą (zwykle ją blanszuję, czyli sparzam wrzątkiem) oraz rodzynkami. Oczywiście, kto nie lubi, może z rodzynków zrezygnować, a przełożyć śledzie np. papryczkami chili. Albo plasterkami cytryny (znakomite!). I już.

Drugie śledzie zalałam dość gęstą i kwaśną śmietaną, doprawioną pieprzem cytrynowym. Warto poszukać tej przyprawy, przywiozłam go z Finlandii; jest popularny i w Szwecji, pasuje wybitnie do ryb.  Dodatkowo ten prosty sos śmietanowy dosmaczyłam... cukrem pudrem. Ja tak lubię, ale nie jest to konieczne, no i trzeba uważać, aby tylko złamać smak, a nie sos osłodzić! W razie potrzeby do smaku sypiemy też sól.

Pokrojone paski śledzi przesypałam cebulą (zblanszowaną) i owym pieprzem, aby całość zalać śmietaną. Kto nie ma pieprzu cytrynowego (sprawdziłam, jest i u nas dostępny, np. Kamisu), może śledzie przesypać zwykłym pieprzem czarnym lub białym i skropić cytryną. Ponadto do tego sosu warto wkroić jabłko lub/i dodać ugotowaną drobną fasolkę (może być z puszki). A może będzie pasował seler naciowy, a może kosteczki ogórka konserwowego? Tu można rozwinąć wspomnianą we wstępie fantazję. Jak i przy śledziach w oleju, do których można dodawać: śliwki suszone lub wiśnie, wyciśnięty czosnek, orzechy włoskie... wszystko pod smak swój, domowników i gości. Sukces murowany. Konieczne świeże pieczywo lub gotowane ziemniaki w mundurkach, czyli w skórce. A kto lubi, niech poda kieliszek zmrożonej czystej wódki

wtorek, 06 września 2011
15. wpis

Czytam (biografia W. Grossmana; poruszająca w swej ubogości, jakby w kontraście do jego wielkich i wstrząsających powieści), słucham (Komeda, dziękujemy Kasiu i Stasiu), staram się przetrwać zimę. Kucharzenie zdecydowanie pomaga. Dzisiaj – łosoś.

Kto lubi, ten wie, że nie ma prostszej ryby do przyrządzenia. Kupuję tego ze skórą (trzeba oskrobać z ości, ale to w zlewie idzie błyskiem przy użyciu noża lub skrobaczki do warzyw; ości łatwo się wyjmuje). Ten lepiej się „trzyma” w piekarniku. Ale można kupić filet bez skóry i ości. Bo łosoś, aby sprawiał jak najmniej kłopotu, będzie upieczony.

Trzeba rybę ułożyć w stosowanym naczyniu żaroodpornym, nieco podlać oliwą. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Posolić. Kto ma zioła, niech jakieś da. Ja dałam rozmaryn. I dodać jakiś pieprz, może być czarny, może być czerwony (efekt kolorystyczny), zielony lub biały.  Ja dałam szwedzki, cytrynowy (wtedy uważać z solą). Widać go na zdjęciu. Wstawiłam łososia do piekarnika. Piekł się jakieś 15-20 minut. Widać, gdy jest upieczony, przestaje wyglądać na surowego! Posypałam go płatkami migdałów i ponownie wstawiłam do piekarnika, podlawszy roztopionym masłem. Można dać go pod opiekacz.

No i już. Komu się nie chce gotować ziemniaków, może podać rybę z bagietką lub jakimś innym pieczywem. Nam do tego pasuje sałata, delikatnie przyprawiona oliwą i cytryną. I jakieś chardonnay.

| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zakładki:
Ulubione
Tagi
myTaste.pl