O sztuce dobrego gotowania, jedzenia, czytania, oglądania i życia.
Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka dobra do piwa... imbirowego

Przy okazji opisywania Moskiewskiego Muła, czyli koktajlu alkoholowego Moscow Mule, natknęłam się na rozróżnienie między ginger beer – piwem imbirowym – a gainger ale. Autor książki o koktajlach Rob Chirico pisze w uwagach (tłum. A. Chomczyk, A. Ratajczyk): „Zastąpienie piwa imbirowego ginger ale w Moscow Mule jest równoznaczne z użyciem 7UP w Cuba Libre”. Oczywiście, zaraz się zainteresowałam tym, co ma być w Cuba Libre w miejsce 7Up. Ale o tym za kilka dni... Na razie piwo imbirowe i Muł, już opisywany. W książeczce Roba Chirico niekonsekwentnie, gdyż po cytowanym pouczeniu w składnikach koktajlu pojawia się jednak... ginger ale. Może to kwestia tłumaczenia?

Bo ginger ale nie jest tym samym, co ginger beer. Pierwsze jest lemoniadką, napojem bezalkoholowym o smaku imbiru, drugie – jest piwem z imbirem warzonym. Pierwotnie piwo imbirowe miało nawet 11 proc. alkoholu; podobno wymyślili je Anglicy na początku wieku XIX, pewnie pod wpływem swoich ambicji imperialnych. Dzisiaj kupiłam piwo czteroprocentowe. Od ginger ale różni je także goryczka dla piwa naturalna. Zamiast Moskiewskiego Muła, w celach doświadczalnych – dla porównania smaków – wypiliśmy piwo samo. Z dodatkiem przekąski. Była nią sałatka w smaku także nieco orientalna. Jako pendant do imbiru. Polecam!

Sałatka z awokado po mojemu

1 dojrzałe owoce awokado

cebulki marynowane

małe pomidorki

strączek chili

sok z limonki lub cytryny

zioła (kolendra lub bazylia)

sól, pieprz, ew. pół łyżeczki cukru

ostra papryka w płynie

Awokado obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z przyprawami (sokiem z limonki, solą i pieprzem, ew. cukrem). Dodać cebulki i pomidorki przekrojone na pół. Posypać ziołami.

Dojrzałe awokado rozetrze się w gęsty sos. Sałatka podobna jest do meksykańskiego guacamole. Cebulki i pomidory zanurzone w doprawionym pikantnie awokado świetnie pasują do piwa. Do sałatki można podać kukurydziane nachos. Ale pasuje także bagietka. Sałatka może stanowić danie samodzielne lub dodatek do mięs lub ryb z grilla. Może wreszcie zrobi się pogoda dobra do grillowania?

środa, 29 maja 2013, alina.kwapisz

Polecane wpisy

myTaste.pl